Dialoguri RMHFFest

articol scris de Daniela Calalb


Un cadru de apropiere plin de ochi curioși, inimi deschise și frunți care nu mai sunt atât de încrețite se materializează sub forma dialogurilor RMHFFEST. Loc în care discuțiile devin informale, iar zeci/sute de oameni își regăsesc experiențele într-ale altora, devenind mai conștienți de situațiile și sentimentele proprii. Moment în care învinovățirile pe nedrept încep să se diminueze iar călătoria spre acceptare și empatie față de propria persoană ia avânt.

De ce un festival de film are nevoie de astfel de evenimente nu ar trebui să fie o întrebare cu un răspuns complicat, ci subînțeles. Suntem conștienți de faptul ca acestea nu pot înlocui sesiunile de terapie sau momentele petrecute cu sine însuți, însă mai știm și că simțim nevoia de validare că nu trăim anumite lucruri singuri, că anumite experiențe sunt comune și că doar prin verbalizare putem să diminuăm din povara cu care acestea atârnă. Dacă nu o facem, dăm putere emoțiilor care ne încetinesc din a progresa și riscăm să rămânem blocați într-un cerc vicios. Avem nevoie să ne uităm unii la alții și să înțelegem că toată această inocența umană e atât de pură, că poveștile noastre, ale tuturor se intersectează într-un punct și că străinul de lângă noi ne poate deveni amic.

La Romanian Mental Health Film Festival încercăm an de an să bifăm aceste caracteristici ale dialogurilor prin intermediul invitaților care poartă puterea de a influența publicul. La fiecare ediție sunt trei dialoguri, personalități diferite și cu istorii de viață care oferă încredere pentru viitor. Până acum am avut ca invitați personalități precum Tibi Ușeriu, Katia Pascariu, Ada Galeș, Vasile Ernu, Tudor Giurgiu, Judith State care ne-au bucurat enorm cu prezența lor.

Se împărtășesc fragmente din cele mai grele momente: crize identitare, despre burnout, emoțiile contradictorii care sunt normale și pot coexista & despre importanța găsirii unui sens care să ne bucure zilnic viețile.

La finalul fiecărui dialog acordăm puțin timp și unui q&a din partea publicului, pentru că toate nedumeririle și întrebările, afirmațiile sau doar simple cuvinte care ne trec prin minte vor să fie ascultate, iar noi prețuim aceste interacțiuni care ne conectează, pentru că la final de zi asta înseamnă dialogurile: apropiere.

Festivalul nu ar fi complet fără aceste evenimente care, credem noi creează o armonie între filmele ce tratează subiecte sensibile ale sănătății mentale și petrecerile care ne detensionează.

Puteți găsi înregistrările dialogurilor din edițiile anterioare pe canalul nostru de youtube.